Roslev Idrætsklub

Klubbens historie

Denne artikel er udgivet i forbindelse med Roslev Idræt Klubs 80 års jubilæum i 2004. 

Klubbens oprindelse

Roslev er en mindre by midt i Salling med ca. 1500 borgere.


Roslev Idrætsklub (RIK) er stiftet den 12. december 1924 af Ejnar Dahlgaard, Marius Bach, Nikolaj Jensen og lærer P. Larsen, som var klubbens første formand.
Klubben startede med atletik og gymnastik.
 
Der er lidt uenighed om, hvornår Roslev Idrætsklub startede med fodbold, måske allerede i 1924 eller måske først i 1926.

Der har gennem klubbens firs leveår været 39 forskellige formænd for klubben. 
De fleste formænd har kun siddet 2- 3 år, nogle kun et halvt år.
Tre formænd har siddet en årrække, nemlig Christian Balle fra 1947 til 1956, Ole Hansen fra 1964 og til 1976 og Jørgen Bruun Pedersen (far til den nok så kendte målmand fra det danske herrelandshold i håndbold Michael Bruun) fra 1976 til 1979 og igen fra 1985 til 1989.

Klubben blev første gang indmeldt i JBU i februar 1927, men meldte sig ud igen i 1929. I 1932 vendte klubben tilbage til JBU, og har været medlem lige siden.

Der har gennem de sidste 50 år været 3 – 4 senior fodboldhold i Roslev, hvoraf det ene hold har været et oldboys hold.
Klubbens højeste placering har været i serie 2, hvor klubben har spillet nogle få år.
De fleste år, har første holdet spillet i serie 3, men har dog også været i serie 4 i enkelte sæsoner.
Gennem alle årene har der været børnehold i alle rækker.
Nogle år er det også lykkedes at stille hold i junior- og ynglingerækkerne. Andre år har der været samarbejde med naboklubber omkring junior og ynglinge.

Pige- og pigejuniorfodbold er startet i RIK i 1987 og damefodbold i 1988. Tilbudet om pige- og damefodbold har været i klubben lige siden. Der har dog været enkelte år, hvor det ikke er lykkedes at stille hold, og derfor været pauser på pige- og damesiden. Pige- og damefodboldspillerne er mange gange blevet Salling mestre.
Der har gennem nogle år, været samarbejde med naboklubben Sallingsund FC omkring damefodbolden.
I dag er der fortsat et damefodboldhold og der er ca. 40 piger, som spiller fodbold. Årsagen til den store interesse for pigefodbold i øjeblikket, er helt sikkert JBU's oplysningstilbud om pigeraketten/astronauterne i 2003, som var en kæmpe succes i RIK.  

Der er i dag 210 aktive fodboldspillere i RIK, det højeste antal nogensinde. 

Stadion og klubhus

Allerede i 1946 begyndte man at diskutere behov for et nyt stadion og nyt klubhus. Byens borgere havde købt det areal, der i dag rummer stadion og klubhus.

I 1949 begyndte indsamling af midler til det nye klubhus. Flere af byens håndværkere, murermester Th. Bak, tømrermester E. Dahlgaard og smedemester I. Gørtz  skænkede gratis arbejde og materialer, og mange medlemmer hjalp med byggeriet.
Det nye stadion og klubhus blev indviet den 28. juni 1953, og kom til at koste 26.000 kr. Først i 1960 blev der installeret varmt vand i ét af de tre omklædningsrum!
1962 fik RIK sit første lysanlæg, opført af elektriker Aage Mehlsen.
I 1972 blev der etableret overetage på klubhuset, med gode klublokaler og et arkiv.
1983/84 blev klubhuset udvidet med et omklædningsrum mere.

Profiler

Fodboldafdelingen i Roslev Idrætsklub har gennem alle årene overlevet på bredden og at der er plads til alle, der har lyst til at spille fodbold.
Der kunne nævnes mange profiler af flere årsager. Der er rigtig mange, som har spillet fodbold i klubben gennem mange år, startet som barn og sluttet som oldboys. Mange af disse personer har gennem årene også været ungdomstrænere, siddet i bestyrelse mm.
Det sociale liv og klubånden har altid betydet meget i klubben og nye spillere er hurtig faldet til. Spillere fra andre byer er blevet godt modtaget og er ofte blevet i klubben gennem mange år.
Af profiler kan nævnes Søren Vestergaard, som er født i 1940. Søren startede med at spille fodbold, som 6 årig. Som 16 årig blev han seniorspiller, og spillede indtil han stoppede karrieren 46 år gammel. Søren var gennem hele hans karriere en glimrende centerforward.

Sørens karriere var også omkring Brønderslev, Skive, Holstebro og Hjørring fra 1965 til 1972. I 1973 vendte han hjem til Roslev, og spillede her indtil 1986, hvor han sluttede som oldboys spiller.

Søren har spillet ca. 455 første holds kampe for RIK og lavet ca. 555 mål.
Søren fortæller, at hans største oplevelse med RIK var, da de i 1963 rykkede op i serie 2. Dette år nåede de til Jyllandsmesterskabet i serie 3, hvor de den 8. december 1963 mødte Esbjerg KFUM på neutral bane i Spjald. Banen var frossen, og der burde nok ikke være spillet fodbold.  Kampen endte 1-1. Omkampen endte 1-1 og desværre vandt Esbjerg straffespark konkurrencen 3-2.
Søren er fortsat tilnyttet RIK, han er idag kampfordeler, hvilket han har været  siden 1986, hvor han stoppede sin aktive karriere. 

Af andre profiler kan nævnes Niels Otto Bjerregaard, som i dag er 42 år, og som har spillet fodbold i Roslev siden han var 6 år gammel, indtil videre er det blevet til 36 år med bolden i Roslev.
De sidste 27 år har Niels Otto spillet seniorfodbold, han spiller fortsat og er stadig aktuel omkring første holdet.
Niels Otto fortæller, at han gennem alle årene har spillet førsteholds kampe. Da han rykkede op som senior, kun 16 år gammel, var det kun enkelte første holdskampe han var med i, men fra han var ca. 18 år, har han stort set spillet alle første holdskampe. Niels Otto er også håndboldspiller, hvor han også gennem alle årene, har været aktuel omkring førsteholdet. Derfor har det ofte været sådan, at han ikke i starten af fodboldsæsonen var med førsteholdet, fordi han da ikke trænede fodbold fuldt ud. Niels Otto er midtbanespiller, hvor han har lavet mange flotte mål og lagt mange målgivende afleveringer.
Niels Otto har stort set aldrig haft en skade, og han har nok spillet ca. 800 kampe for RIK som senior.
Derudover har Niels Otto også været ungdomstræner gennem 10 sæsoner, hvilket han stadig er.
En af de største oplevelser Niels Otto har haft med fodbolden var  da RIK i 1982 vandt serie 4 og rykkede op i serie 3, og samme år blev Jyske mestre. Finalen om det Jyske mesterskab blev spillet i Silkeborg, og RIK vandt over Erritsø i en meget spændende kamp. Der var arrangeret buskørsel, og derfor var mange tilskuere med til kampen.
Ved hjemkomsten var der arrangeret fest i klubhuset, hvor mange af byens borgere kom og gratulerede med mesterskabet.  

Endnu en profil er klubbens nuværende formand Heinrich Rasmussen, som idag er 40 år. Heinrich har spillet fodbold i klubben, fra han var 7 år, og spiller fortsat, så det er indtil videre, blevet til 32 år i klubben.  Heinrich har i en kort periode været i Ikast, og har også prøvetrænet i Skive, men vendte hurtigt tilbage til de trygge rammer i RIK.
Heinrich rykkede op som senior i 1980, hvor han var 16 år gammel. Han spillede et par år på andet holdet, men har siden 1982 spillet på første holdet. Det er i alt blevet til ca. 650 senior kampe.
Heinrich er centerforward og gennem mange år topscorer i klubben, nogle år endda topscorer på Salling egnen.
Heinrich fortæller, at han tydeligt husker engang som drengespiller, da de skulle møde Skive. RIK vandt 16 - 0 og Heinrich scorede alle 16 mål, måske er han lidt selvisk, eller også er han bare dygtig ..?
I dag spiller Heinrichs ældste søn også seniorfodbold, og far og søn har haft enkelte kampe på første holdet sammen i sæsonen 2002/2003.

Heinrich fortæller, at en af hans største oplevelse med RIK var i 80'erne, hvor førsteholdet nåede langt i landspokalen. RIK var sidste seriehold og  skulle møde Holstebro fra 2. division. RIK førte 2 -1 til der manglede 20 minutter. RIK tabte desværre 4 -2. En meget god og spændende kamp, som der stadig snakkes om i Roslev.

Lokalsamfundet

Roslev Idrætsklub betyder meget i lokalsamfundet, både rent sportsligt, men også socialt. Klubben er med sine mange tilbud indenfor idræt med til at være samlingssted for borgere i alle aldre.
Mange af byens borgere er engageret i klubben, og mange har været det gennem mange år. Dels gennem trænerjobs, med bestyrelsesarbejde, som sponsor og heldigvis rigtig mange som udøvere.

Fodboldafdelingen er klubbens flagskib, og den afdeling som får mest avis omtale.

Klubben har gennem mange år haft den lokale Roslev Sparekasse, som hovedsponsor. Sparekassens støtte til klubben, med oprettelse af en ungdomsfond, betyder at klubben kører godt økonomisk.
Ungdomsfonden har været med til, at fodboldafdelingen hvert år kan tilbyde alle ungdomshold deltagelse i forskellige tiltag, som fodboldskoler, diverse cups, Maraboudag mm. RIK har f.eks. haft hold med til Vildbjerg Cup de sidste ti år.

Roslev Idrætsklub | Viumvej 13, 7870 Roslev | roslevik@hotmail.com | CVR-nr. 2707 2011